MENU

Joža Norbert trijumfovao na Xross Hard Enduro Reliju

28.9.2021.

Xross Hard Enduro Reli protutnjao je srpskim planina, a kombinacija teških terena i prelepih planinskih krajolika ostavila je snažan utisak na sve vozače. Savršen dualizam za hard enduro. Joža Norbert Levente iz Rumunije preuzeo je vođstvo prvog dana trke i zadržao taj tempo sve do kraja relija. Slavio je kao pobednik prvog Xross Hard Enduro Relija. 

Sedmo izdanje Xross trke donelo je mnogo novina. Trka je postala hard enduro reli koji je vozače odveo na 300km preko tri srpske planine. Trase su bile kombinacija klasičnih enduraških terena sa zahtevnim preprekama i brzih veznih deonica. Oko 90 vozača iz Evrope prihvatilo je izazov. Svakoga dana pred njima je bila trasa od 100km.

Prvog dana vozili su šarmantni Zlatibor koji ih je iznenadio svojim kamenitim deonicama. Trasa je vodila kroz šume, proplanke, grebene, korita reka i nekoliko uzbrdica.

Zlatibor iznenadio vozače kamenitim segmentima. Foto: Vladimir Mladenović

Drugog dana dočekala ih je dobro poznata divlja priroda na Tari koja je ozbiljno testirala njihovu fizičku i mentalnu snagu i izdržljivost. Tara je poznata po nemilosrdnim terenima.

Sa Zlatibora na obližnju Taru. Foto: Aleksandar Savin

Mišolovka je ponovo bila deonica na kojoj su vozači ostavili i poslednje atome svoje snage. Mnogima od njih bila je potrebna pomoć publike da bi motore izvukli na vrh ove kamenite i klizave uzbrdice.

Uvek možete računati na haos na Mišolovci. Foto: Aleksandar Savin

Poslednjeg dana relija, vozači su imali priliku da upoznaju živopisnu Mokru goru. Startovali su iz Drvengrada u kome se održava čuveni filmski festival ​​Küstendorf.

Hard Enduro sreće Drvengrad. Foto: Vladimir Mladenović

I zaista bilo je nerealistično, kao na filmu, videti hard enduro motore između drvenih kućica orkuženih planinama. Nakon relaksirajućeg jutra u Drvengradu, vozači su se zaputili kroz livade, nizbrdice i uzbrdice. 

Mokra Gora sa brzim trasama i ne preterano izazovnim segmentima. Foto: Zoran Ješić

Joža Norbert iz Slovenije bio je najbrži vozač u PRO klasi sva tri dana. Nikada nije izgubio prednost i ugrozio svoju lidersku poziciju.  

Srećan sam zbog pobede, bila su ovo tri fantastična dana vožnje u srpskim planinama. Prvi put sam na Xrossu i došao sam po preporuci prijatelja koji su ranije vozili na trci. Morao sam da proverim koliko su zahtevni kameniti predeli i svidelo mi se to što se vozi u planini, a drugačije je od svega što vozim u Rumuniji. Prvi dan mi je bio lagan, bez teških delova i guranja, samo opuštajuća enduro vožnja. Drugi dan je bio najteži, a trećeg dana slično prvom imali smo brze deonice i prepreke koje nisu bile preterano zahtevne. Dopalo mi se ovde, doći ću sigurno i naredne godine  – poručio je šampion.

Šumske deonice na reliju. Foto: Zoran Ješić

Na drugom mestu našao se Slovenac Toni Mulec. Zanimljivo je da je nedelju dana pre relija Mulec bio prehlađen i da nije bio siguran da li će moći da se takmiči. Međutim, odlučio je da iskoristi šansu i time pokazao pravi hard enduro duh – a to je da nema odustajanja ni kad je najteže.

Mislim da mi je ovaj poslednji dan bio najbolji, brze deonice i neke zeznute sekcije, ali sve u svemu odlično za vožnju. Taj zeznuti deo je bio pred kraj, jer nismo imali trake kao markaciju na stazi, što je zahtevalo da se bolje orijentišemo u prostoru, ali to je sve deo izazova. Iako nisam bio 100% spreman za trku zbog prehlade, svakog dana sam bio sve bolji i bolji. Ipak, ta prehlada koju sam imao nedavno je ipak uzela danak, jako sam teško disao u šumi i na uzbrdicama, to je rezultiralo i nekim greškama koje sam pravio a koje su me možda koštale prvo gmesta. Ali kao što sam rekao, srećan sam kako je sve na kraju ispalo. Prvi put sam na Xrossu i moram reći da je kombinacija tri različite planine odlična ideja. Zlatibor je kamenit, Tara me podsetila na neke deonice na Romaniacsu, a Mokra Gora je miks ta dva. Čestitke organizatorima na sjajnom događaju – rekao je Mulec.

Treći vozač na podijumu u PRO klasi bio je Rumun Žolt Varga. U EXPERT klasi slavio je novi-stari pobednik Marko Petelin iz Slovenije.

–  Super, sve je super. Ovo mi je treća pobeda na Xrossu u EXPERT klasi i srećan sam. Sviđaju mi se trase, i sviđa mi se Zlatibor zato što je kamenit i zahteva tehničku vožnju. Vidimo se i naredne godine – prokomentarisao je kratko Petelin kada je prošao kroz cilj.

I ostali vozači bili su oduševljeni onim što su srpske planine imale da im ponude. Uporedili su terene sa onim na Red Bull Romaniacs i Sea to Sky. Nije iznenađujuće to što su Xross poistovetili sa svetskim trkama, jer iduće godine ovaj reli biće deo FIM Hard Enduro Svetskog Šampionata. Reli će biti održan od 19. do 21. maja 2022. godine.

XROSS HARD ENDURO RELI 2021 REZULTATI

PRO klasa
1. Joža Norbert (ROM)
2. Toni Mulec (SLO)
3. Žolt Varga (SLO)
EXPERT klasa
1. Marko Petelin (SLO)
2. Marko Goršek (SLO)
3. Ivica Platužić (CRO)
HOBBY klasa
1. Martin Lindtner (AUT)
2. Boštjan Šturm (SLO)
3. Milan Kovačić (SRB)