MENU

Xross Challenge 2019 – drugi dan: Prašnjavo i teško – pravi hard enduro!

Xross Challenge 2019 / Photo by Attila Szabo

15.6.2019.

Vejd Jang bio je najbrži vozač i drugog dana Xross Challenge trke, njegovu prednost tokom cele trke nije ugrozio nijedan takmičar, ali se prava borba vodila za drugo i treće mesto koje su zauzeli Teodor Kabakčijev i Maciej Loboz. Sunčano vreme je išlo na ruku vozačima pa su trasu od 90 km odvozali mnogo brže nego prethodnih godina, mada su prašnjave uzbrdice namučile mnoge.

Drugi dan Xross Challenge trke je tradicionalno najteži i najduži dan na ovom takmičenju. Pred vozačima iz PRO klase bila je trasa od 90 km koja je vodila preko teških uzbrdica i strmih nizbrdica u šumi, dok su EXPERT i HOBBY klasa imale nešto kraću i lakšu stazu. Lepo vreme pratilo je vozače i tokom drugog dana, a Vejd Jang je suvereno čuvao vodeću poziciju, skoro od početka pa do kraja takmičenja.

Nezaustavljiv! Vejd Jang / Foto: Vladimir Mladenović

Bio je dobar dan, startovao sam treći sa jednim minutom zaostatka, ali sam ubrzo stigao momke. Osećao sam se dobro na motoru, bilo je teških momenata, ali sam uživao vozeći trasu. Najteži deo bila je Mišlovka, izuzetno je teška, i posle nje još jedan uspon u šumi je bio problematičan. Imao sam malih problema jer mi se GPS nekoliko puta isključio, ali nije strašno. Uživao sam, bilo mi je lakše nego prošle godine, a ovo lepo vreme je učinilo da trasa bude povoljnija za vožnju – rekao je Vejd.

Na drugom i trećem mestu su se tokom trke smenjivali Teodor Kabakčijev i Matija Zec između kojih se i juče vodila ozbiljna borba za poziciju. Ipak, u jednom momentu Zec je promašio trasu i pao za dva mesta niže, a ispred njega su se probili Maciej Loboz i Češke i Luka Kutnar iz Slovenije koji je prvi put na trci. Kabakčijeva je uspeo da zadrži drugu poziciju uprkos tome što je imao kvar na motoru.

Paklena Mišolovka je i ovog puta bila najteža prepreka vozačima / Foto: Vladimir Mladenović

Bilo je dobro, osim što sam imao dva pada. Prvi pad se desio na Mišolovci kada sam i slomio deo za kočnicu, ali sam srećan jer  mi je jedan vozač iz Srbije dao svoj deo zbog čega sam uspeo da nastavim trku i Mišolovku prešao iz drugog puta bez problema. Ostatak trke sam bio fokusiran na vožnju i zadržao drugu poziciju – prokomentarisao je Kabakčijev kratko.

Bez pomoći publike, mnogi nisu mogli na vrh / Foto: Bogdan Kosanović

Prvog dana, najbolje plasirani vozač iz Srbije bio je mladi Damnjan Damnjanović koji se na trkačke staze vratio posle višemesečne pauze. Današnji izazov je za njega bio malo teži, ali ne klone duhom i kaže da je sutra novi dan.

Ovo je moje treće učešće na Xross Challenge trci, sve je bilo dobro markirano, išao sam bez GPS-a i ništa nisam mašio. Mišolovka je danas bila izuzetno teška, morao sam nekoliko puta da se vraćam dok nisam pronašao putanju kojom mogu da se popnem. Posle Mišolovke čekala me je još jedna uzbrdica, koja i nije bila teška, možda je i za Expert klasu, međutim nešto mi je udarilo u šaltalicu, motor mi je upao u ler i ja sam se skotrljao i posle izgubio koncentraciju. Prvi dan je bio jako dobar, Prolog je izgledao malo teže, ali nije bio – samo mora da se razmišlja dok voziš, a Akrapovič Super test je bio zanimljiv – rekao nam je Damnjan.

Lepo i sunčano vreme na Tari išlo je na ruku vozačima / Foto: Alex Dmitrović

A Tara je ovog vikenda epicentar najboljeg off-road provoda, dok su Xross Challenge takmičari savladavali teške trase i prepreke u šumi, vozači adventure motora imali su svoju zanimaciju – BMW Motorrad Adventure Ride, koju smo organizovali u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima Delta Motors i Delta Automoto. U ovoj vožnji učestvovalo je oko 70 vozača, a trase su ih vodile preko najlepših delova Tare, pa su uspeli da vide i Zaovinsko jezero, Drvengrad, Kremnu, Šargansku osmicu… Svoje utiske sa nama je podelio jedan od učesnika, Nemanja Čečović Čeča:

“Meni je bilo sjajno, ovo mi je bila prva duža off-road vožnja. Doduše imao sam loše gume, nisam pao ali bilo je čupavo. Radi adrenalin i još uvek ja spoznajem motor i sebe na ovakvom terenu. Ovo je sjajna stvar. Veoma mi je bilo zanimljivo. Tara je prelepa, perfektna, organizacija ovde je bila na vrhunskom nivou, nisam to zamišljao tako dobro. Što se prirode tiče, neverovatni predeli i Drvengrad i Šarganska osmica prošli smo čak i kroz neke potoke i baš je bilo uzbudljivo i puca adrenalin. Sve ukupno, baš dobro iskustvo.”

Nakon toga su imali priliku da testiraju svoju spretnost na Honda poligonu, a od iskusnih instruktora dobili su i korisne savete za off-road vožnju.

Nije sve bilo teško, trasa je takmičare vodila i kroz lepe krajolike / Foto: Bogdan Kosanović

Pred nama je treći i finalni dan Xross Challenge trke. Takmičare u nedelju čeka nešto kraća staza, brza ali sa dosta zahtevnih deonica. Između ostalog prolaziće čuveni kameni most i uzbrdicu u šumi, a zatim i Mihin potok gde se očekuje najviše posetilaca. Cilj trke je u starom kamenolomu. Ko će biti Xross Challenge šampion, saznaćemo sutra. Pratite obavezno Facebook i Instagram storije za najzanimljivije momente sa trke.