MENU

Frenk Bulise: Kod Vejda najviše cenim njegovu mentalnu snagu i poštenost na takmičenjima

9.6.2019.

Hard Enduro je individualni sport, ali na profesionalnom nivou ipak je neophodan timskim rad. Uostalom, kao i u svakom drugom moto sportu. Izuzetno značajni članovi timova su mehaničari, zato nam je čast da vam predstavimo Frenka Bulisea – mehaničara Vejda Janga koji radi za Sherco Racing Factory.

Bulise je mehaničar od 2002. godine, a pre toga je i sam bio moto vozač. Ovo je njegova šesta goidna sa Shercom i četvrta sa Vejdom Jangom – jednim od Top 10 hard enduro vozača na svetu. Bulise je radio sa brendovima HVA, Husaberg, Aprilia, Yamaha, Honda, i Mitsubishi na Rally Raid, a takođe je asistirao francuskom timu na 14 Dakar relija i 15 izdanja ISDE takmičenja. Sa takvim iskustvom, slobodno možemo da kažemo da Frenk i te kako zna da se snađe sa motociklima i trkama.

Prošle godine nije bio sa Vejdom na Xross Challenge, ali ove godine stiže na Taru, i iako je njegov raspored prilično zauzet i stalno putuje, našao je vremena da proćaska sa nama.

Trenutno u extreme enduru, moj posao je da napravim najbolji motor za Vejda i da nadgledam trku i asistiram mu na najbolji mogući način kako bi pobedio bez većih mehaničkih problema na motoru – kaže nam Bulise.

Frenk i Vejd

Obično prati Vejda na svim trkama u svetu i osim što vodi računa o motoru, Frenk takođe mora biti upoznat sa detaljima u vezi svake trke kako bi u svakoj situaciji bio spreman da pomogne Vejdu.

“Moram unapred da znam program trke i kako će se odvijati, kao i na kakvom terenu se vozi. Sledeća je dobra informacija o vremenskim uslovima tokom trke.”

Hard enduro je težak sport koji se vozi na teškim terenima koji baš i nisu predviđeni za vožnju motora, međutim upravo u tome je čar izazova koji taj sport nosi. Vozači se često nađu u teškim situacijama, a motori neretko pretrpe oštećenja tokom trka. Bulise je u svojoj bogatoj karijeri imao solidan broj teških momenata sa kojima je kao mehaničar morao da se suoči, ali kako i sam kaže najteži se desio prošle godine u Portugalu.

“Jedna od meni najtežih situacija desila se prošle godine kada je Vejd upao u vodu na XL Lagares i mogao sam samo verbalno da mu pomognem pošto propozicije te trke nisu dozvoljavale da niko sa strane priđe vozačima na tom delu trase.”

Sa svime što je postigao do sada – Vejd Jang zaslužuje apsolutno poštovanje. On je kompletan vozač, posvećen i fokusiran i to je između ostalog ono što mu je omogućilo da se popne na podijume nekih od najvećih svetskih trka. Pitali smo Frenka šta on najviše ceni kod Vejda?

“Kod Vejda najviše cenim njegovu mentalnu snagu i poštenost na takmičenjima.”

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Big shoutout to my guy BouBou! No one really knows what goes on behind the scenes but he’s always there making it happen! 🙏🏼 #Team55 #ShercoRacing

Објава коју дели Wade Young (@wadeyoung55) дана

Takođe je dao savet vozačima koji nemaju taj luksuz da ih na trkama prate mehaničari.

” Ako ste amater koji se takmiči u extreme enduru, onda bih vam savetovao da uvek budete u dobroj fizičkoj kondiciji i da pripremite svoj motor za trku, i da o njemu vodite najviše računa kako biste mogli da pređete finiš liniju.” 

Hvala Frenk. Vidimo se uskoro na Tari!