MENU

Zabranjena vožnja off-road motora na Tari do Xross Challenge trke

Xross Challenge / Photo by Attila Szabo

15.5.2019.

Na zahtev Nacionalnog parka Tara i lovačkog udruženja zabranjena je vožnja off-road motora na Tari do Xross Challenge trke koja će biti održana od 12. do 16. juna. Xross Team je dobio dozvolu da u narednim vikendima na unapred najavljenim delovima Tare markira trase, a kao organizatori manifestacije prenosimo vam upozorenje iz saopštenja Nacionalnog parka Tara, u kome se ističe da će u svim ostalim slučajevima vožnje terenskih motora u narednom periodu, ta institucija i policija preduzeti određene mere.

Xross Challenge trka se na Tari održava od 2015. godine i tokom svih ovih godina Xross Team kao organizator je uvek ispunjavao zahteve Nacionalnog parka Tara i lokalnog stanovništva i imao odličnu saradnju sa opštinom Bajina Bašta. Ipak, zbog brojnih komercijalnih off-road vožnji na Tari, koje nemaju veze sa Xross Challenge trkom i našom organizacijom, lokalno stanovništvo postalo je veoma nezadovoljno te je Nacionalnom parku Tara upućen veliki broj prijava koje direktno ugrožavaju našu manifestaciju. Naše ekipe nisu bile, odnosno – nisu vozile na Tari od oktobra 2018. godine pa do početka maja ove godine kada smo započeli trasiranje za ovogodišnje izdanje trke. Dakle, te sporne vožnje nemaju veze sa našom organizacijom i Xross Challenge trkom i Xross Team se ograđuje od tih aktivnosti.

Apelujemo na sve vozače, naročito naše takmičare da poštuju odluku Nacionalnog parka Tara, baš kao što ćemo mi i ubuduće poštovati sve njihove zahteve, a sve u cilju očuvanja prirode na Tari i neuznemiravanja lokalnog stanovništva na tom području.