MENU

Vladimir Vlk: Prelepa priroda i odlična trasa su razlog zbog kog se vraćam na Xross Challenge

Vladimir Vlk / Photo by Mihai Stetcu

21.5.2019.

Vladimir Vlk je naš prijatelj i kolega hard enduro vozač iz Češke. Već nekoliko godina se takmiči na Xross Challenge trci u PRO kategoriji, ali ga takođe možete sresti i na ostalim trkama u Evropi. Zanimljivo je da je Xross Challenge prvo video na YouTubeu, a kada je shvatio koja je lokacija u pitanju nije mu trebalo dugo da odluči da dođe na Taru. Od tada se uvek vraća. Ćaskali smo sa Vladimirom o hard enduru, pa bacite pogled.

Za početak nam reci nešto više o sebi, koliko dugo voziš hard enduro, da li si pre toga vozio neki  moto sport? I da li si profesionalni vozač ili ti je ovo samo hobi? 

Kupio sam svoj prvi enduro motor u decembru 2011. godine i slomio ključnu kost tokom druge vožnje u šumi. Naredne godine vozio sam samo zarad zabave. U 2013. godini sam nabavio  amatersku licencu i počeo da se takmičim na cross country i enduro trkama u Češkoj, a sada je već treća godina kako učestvujem u hard enduro trkama u stranim zemljama. Enduro vozim iz hobija.

Vladimir during Xross Challenge 2017 / Photo by Predrag Vuckovic

Vladimir tokom Xross Challenge 2017 / Foto: Predrag Vuckovic

Upravo si se vratio sa Enduro Panorama trke, kako je bilo? Na kojim još trkama si učestvovao do sada i koje su ti omiljene? 

Ove godine sam vozio PRO kategoriju na Panorami i ta trka je bila teška za mene, nisam uspeo da prođem neke kontrolne tačke. Trka je trajala 4 dana. Učestvovao sam na trkama u Hrvatskoj (Extreme Enduro Lika), Bosni (Race of Pain), Rumuniji (King of the Hill, Panorama) i u Srbiji na Xross Challenge. Omiljene su mi Hard Enduro Lika i Xross Challenge. 

Dolaziš iz Češke, kakva je hard enduro scena tamo? 

Postoji nekoliko baš dobrih hard enduro vozača u Češkoj. Trenutno, David Ciprijan je zvanično najbolji. Ipak, za mene je najbolji Martin Volný. Postoji i jedna hard enduro trka u Češkoj koja se zove Drapák rodeo. Nažalost, mi smo mala zemlja i gusto naseljena tako da nemamo puno opcija za vežbanje na mestima kao što je na primer vaša Tara. 

Hard enduro je veoma težak sport i zahteva fizičku i mentalnu snagu. Kako se motivišeš tokom teških momenata? 

Uvek pokušavam da uživam u vožnji i kada teški momenti dođu kažem sebi kako ta teška uzbrdica ili nizbrdica mora imati kraj. 

Battle between Vladimir Vlk and Peter Topić / Photo by Predrag Vuckovic

Borba između Vladimira Vlka and Petera Topića / Foto: Predrag Vuckovic

Već nekoliko godina si redovan takmičar na Xross Challenge, kako si uopšte saznao za našu trku i odlučio da dođeš? Pretpostavljamo da ti se dopalo čim se vraćaš svake godine, ali šta je ono zbog čega si svakog juna na Tari?

Prvo sam video trku na YouTubeu. Kada sam pronašao lokaciju i video da trka traje tri dana, brzo sam odlučio. Prelepa priroda, druželjubiva atmosfera i odlične trase su razlog zbog kog se vraćam. Sviđa mi se to što organizatori naprave trase tako da budu teške ali prohodne. Mislim da je trka na takvom divnom mestu kao što je Tara – san svakog vozača iz Češke. Zato se nadam da će ove godine biti više vozača iz Češke koji će doći na Xross Challenge. 

Šta ti je do sada bilo najteže na Xross Challenge trci, koji segment? 

Zbog kiše je prošla godina bila baš teška, naročito trka u subotu. Bilo je novih teških deonica.

Vladimir u Mihinom potoku prošle godine / Foto: Attila Szabo

Šta najviše voliš kod hard endura? Da li to što putuješ i imaš priliku da voziš na predivnim lokacijama ili izazovna strana tog sporta… ? 

Volim hard enduro zbog toga što moraš biti jak i u dobroj fizičkoj kondiciji. Moraš imati iskustvo iz motokrosa, endura i triala. 

Hvala Vladimire. Xross Team ti želi uspeh na predstojećoj trci od 14. do 16. Juna na Tari.

Autor: Marija Joksimović