MENU

Xross Challenge trka – drugi dan: Surova borba protiv blata i klizavih uzbrdica

Xross Challenge 2018 / Photo by Predrag Vučković

16.6.2018.

Xross Challenge je drugog dana u potpunosti opravdao titulu najteže Hard Enduro trke u regionu. Pred vozačima je bila izuzetno zahtevna staza sa mnogo uzbrdica na kojima su vozači ostavljali i poslednje atome svoje snage jer je trka iz godine u godinu sve teža. Kiša, blatnjav teren i teške prepreke jesu namučile Vejda Janga ali ga to nije sprečilo da bude brz kao munja i prvi prođe kroz cilj, daleko ispred svih vozača.

Uslovi za vožnju bili su ekstremni, a pred vozačima je bio najteži dan Xross Challenge trke. Trasa duga 90 km koja je ozbiljno testirala njihove fizičke mogućnosti, ali i mentalnu spremnost da se suoče s prelepom, ali surovom prirodom Tare i pomere sopstvene granice izdržljivosti. Vozili su kroz šumu, potoke, kamenjare i ekstremne uzbrdice, koje su bile još klizavije zbog vode i blata pa su se motori zaglavljivali i šlajfovali, pa su sve tri klase vozača imale znatno teži zadatak.

Xross Challenge 2018 / Photo by Attila Szabo

Photo by Attila Szabo

Jedan takav izazov sačekao ih gotovo na samom startu trke, a na vrhu uzbrdice naleteli smo na Danijela Fašinga iz Austrije, brata dugogodišnjeg učesnika Xross Challnege trke Markusa Fašinga. Iako je bio vidno iscrpljen Danijel je bio raspoložen za ćaskanje.

Markus me je doveo na Xross Challenge, kaže da je ovo najbolja trka u sezoni i morao sam da dođem i probam da vozim. Malo je klizavo i teško, ali super je trasa – barem za sada – rekao nam je Danijel pre nego što je na svom motoru odjurio dalje u nove izazove.

Xross Challenge 2018 / Photo by Predrag Vučković

Photo by Predrag Vučković

Najveći problem i ove godine predstavljala je “ozloglašena” uzbrdica “Mišolovka” uz koju čak ni oni najbolji nisu mogli da se popnu iz prvog puta. To je mesto na kome se motori otrgnu kontroli, proklizavaju, lete preko glava vozača ili se obruše na njih. Iz tog razloga, većini takmičara je upravo na toj deonici bila neophodna pomoć publike da svoje motore izvuku na vrh, a ozbiljan izazov bio je i pred onima koji su im pomagali.

Xross Challenge 2018 / Photo by Vladimir Mladenović

Photo by Vladimir Mladenović

Prvi kroz cilj prošao je Vejd Jang iz Južne Afrike, jedan od najboljih Hard Enduro vozača na svetu koji vozi u Pro klasi.

– Danas je bilo veoma teško, najteža mi je bila ta neka strma, kamenita uzbrdica, nisam baš bio spreman za nju. Ali trasa ima puno teških deonica, podsetila me je malo na Red Bull Romaniacs. Naravno, blato i kiša su učinili sve još težim, ali stigao sam prvi i naravno, zadovoljan sam svojim rezultatom. Ja sam prvi put ovde i znao sam jako malo o trci, ali ovo što sam video u prethodna dva dana je odlično – sviđa mi se – rekao je Vejd Jang.

Xross Challenge 2018 / Photo by Mihai Stetcu

Photo by Mihai Stetcu

Nešto lakšu trasu imali su vozači Expert i Hobby klase, ali su i oni morali da se suoče sa klizavim uzbrdicama, pa su na cilj stizali potpuno blatnjavi i iscpljeni, ali uvek sa osmehom na licu.

Bilo je super, ma odlično je! Vozim Hobby klasu i ovo mi je drugi put na Xross Challenge trci. Ne sećam se svog rezultata od prošle godine, nisam bio nešto uspešan. Ove godine trasa za Hobby klasu je skroz optimalna, ima teških delova, ali je taman za vožnju. Odlična je trka, mislima da je ovo najbolja u Jadranskoj regiji – rekao nam je Severin Sajevec iz Slovenije koji je prvi u Hobby klasi prošao kroz cilj.

Xross Challenge 2018 / Photo by Mihai Stetcu

Photo by Mihai Stetcu

U Pro klasi drugi na cilj došao je Hrvatski vozač Matija Zec, koji je prošle godine na Xross Challenge osvojio drugo mesto.

Bilo je jako teško, pada kiša i to su jako teški uslovi za vožnju, ima puno blata, trka je teža nego prethodne godine. Najteže mi je bilo na Mišolovci i tamo u šumi je bilo par teških lokacija, ali zadovoljan sam drugim mestom i biću spreman za poslednji dan takmičenja – poručio je Zec.

Xross Challenge 2018 / Photo by Predrag Vučković

Photo by Predrag Vučković

Zbog loših vremenskih uslova i nabujalih reka, treći dan trke voziće se izmenjenom i skraćenom trasom.

Xross Challenge 2018 / Photo by Mihai Stetcu

Photo by Mihai Stetcu