MENU

Vejd Jang pobednik pete Xross Challenge trke

Wade Young winner of Xross Challenge / Photo by Attila Szabo

18.6.2018.

Xross Challenge dobio je novog šampiona, a to je Vejd Jang iz Južne Afrike, jedan od najboljih svetskih hard enduro vozača. Trodnevna trka ostaće upamćena kao najteža do sada zato što su vremenske (ne)prilike primorale, ne samo vozače, već i organizatore da pomere svoje granice. Najveći utisak je svakako istrajnost takmičara koji su uprkos kiši i blatu bili odlučni u svojoj nameri da savladaju prepreke, još jednom pokazujući pravi duh hard endura.

Xross Challenge / Photo by Predrag Vučković

Photo by Predrag Vučković

Peto izdanje najveće i najteže Hard Enduro trke u Srbiji obeležila je kiša koja je gotovo neprestano padala dva dana. Na trci je učestvovalo više od 130 vozača koji su došli iz 12 zemalja, a vozilo se u tri klase – Pro, Expert i Hobby. Trka je počela Prologom koji je po prvi put bio održan u Bajinoj Bašti gde je vozače dočekao do sada najizazovniji poligon. Kiša je nekim vozačima bila samo dodatna motivacija, a nekima ozbiljan problem jer su proklizavali i zaglavljivali se između prepreka. Detaljnije o prvom trkačkom danu pročitajte ovde

Xross Challenge / Photo by Predrag Vučković

Photo by Predrag Vučković

Drugog dana trke, surova Tara testirala je fizičku i mentalnu spremnost vozača do krajnjih granica, ali i izdržljivost njihovih mašina. Trka je bila toliko teška da je čak i Vejd Jang uporedio sa čuvenom Red Bull Romaniacs trkom. Motori su šlajfovali, proklizavali, otrzali se kontroli, blato je letelo na sve strane, a vozači su i poslednjim atomima snage pokušavali da ih obuzdaju i izbore se sa preprekama. Više o tome kako je izgledao drugi dan pročitajte ovde

Xross Challenge 2018 / Photo by Alex Dmitrović

Photo by Alex Dmitrović

 

Loši vremenski uslovi, kakvi se na Tari ne pamte poslednjih godina, primorale su i organizatore da na poslednjem trkačkom danu menjaju i skraćuju trasu trku zbog nabujalih potoka. Iako ih je na start ispratila kiša, u ostatku trke vozače je konačno dočekalo sunce, što je značajno uticalo na raspoloženje pa su iako znojavi, blatnjavi, mokri i umroni, na cilj stizali sa osmesima na licima jer su savladali još jedan izazov.

Photo by Alex Dmitrović

Ubedljivo najbrži vozač sva tri dana trke bio je Vejd Jang što je donekle bilo i očekivano, s obzirom na njegovo iskustvo. I njemu su konstantna kiša i blato predstavljali problem, ali ga nisu zaustavili da kroz cilj prođe uvek prvi, daleko ispred drugih vozača.

Photo by Predrag Vučković

Veoma sam srećan zbog pobede na Xross Challenge, ovo je moje prvo učešće na trci. Bila je sjajna trka, kiša je učinila sve još težim, malo sam se namučio drugog dana. Neposredno pre trke uradio sam kliniku sa lokalnim vozačima i definitivno se vidi napredak. Hard Enduro je još uvek nov sport u Srbiji i mislim da vozači samo treba da vežbaju i voze što više i da je budućnost tog sporta ovde osigurana. Organizacija trke je bila super, staze su odlične, dobro obeležene, nadam se da ću se vratiti i iduće godine – rekao je Jang.

Na drugom i trećem mestu našli su se Matija Zec iz Hrvatske i Miha Špindler iz Slovenije između kojih se tokom sva tri dana vodila ozbiljna borba. Ipak, Zec koji je jedan od najboljih vozača na Balkanu uspevao je da bude brži od iskusnog Špindlera.

Trka je bila jako dobra bila sva tri dana, organizacija je super. Danas je po meni bio najlakši dan, Hteo sam da napravim bolji rezultat ove godine, ali prvi i drugi dan vozio sam bez GPS-a i to mi je bilo teško, jer sam se puno gubio po šumi i izgubio dosta vremena na tome. Danas mi već i nije trebao GPS. Trka je bila teža nego prošle godine, bilo je brutalno teško, ali na ovako velikoj trci uvek naučiš nešto novo – rekao je Zec.

PRO Class winners at Xross Challenge 2018 / Photo Bogdan Kosanović

Photo Bogdan Kosanović

Neposredno pre početka trke Miha Špindler izjavio je kako se na Xross Challenge trci oseća kao kod kuće, ovo mu je bilo četvrto učešće i po četvrti put našao se na podijumu.

– Ja sam zadovoljan, imao sam puno veću konkurenciju pa nije bilo lako, ali dao sam sve od sebe i evo na kraju mi se sve vratilo i na trećem mestu sam, što mi puno znači. Ove godine sam se puno borio sam sa sobom jer sam znao da imam teške protivnike. Trasa bila teža, a i s obzirom na vreme i organizacija je imala pune ruke posla i uspeli su da naprave tako da sve bude dobro, svaka čast za sve njih – rekao je Špindler. 

 

XROSS CHALLNEGE 2018 REZULTATI:

PRO KLASA

 1. Vejd Jang
 2. Matija Zec
 3. Miha Špindler

EXPERT KLASA

 1. Marko Petelin
 2. Mirjan Rabar
 3. Dino Floričić

HOBBY KLASA

 1. Severin Sajevec
 2. Zoran Ivanović
 3. Matić Kokot

VETERAN

 1. Matevž Kovač
 2. Nedeljko Matović
 3. Samir Nesimović

LADIES

 1. Agnieska Smolinska
 2. Minja Cvetanović