MENU

Miha Špindler: Na Xross Challenge trci se osećam kao kod kuće

Miha Špindler na Xross Challenge / Photo by: Predrag Vučković

8.6.2018.

Na startnoj listi Xross Challenge trke i ove godine našao se Slovenac Miha Špindler, jedan od najboljih i najiskusnijih hard enduro vozača. To će biti Špindlerovo četvrto učešće na najvećoj i najtežoj hard enduro trci u Srbiji, a prethodna tri puta našao se na podijumu – 2015. godine kao pobednik, a 2016. i 2017. godine na trećem mestu.

Špindler je celog svog života u moto sportu, imao je izuzetno uspešnu motokros karijeru nakon čega je prešao na hard enduro u kome je takođe osigurao mesto među najboljim vozačima na svetu. Miha je u PRO klasi vozio velike svetske trke kao što su Red Bull Romaniacs, Sea To Sky i čuveni Erzbergrodeo na kome je učestvovao i ove godine.

Miha Špindler na Xross Challenge / Photo by: Predrag Vučković

Miha Špindler na Xross Challenge / Photo by: Predrag Vučković

U susret petom izdanju Xross Challenge trke razgovarali smo sa njim o startu sezone, najvećim izazovima u hard enduru i tome šta očekuje na Tari ove godine.

Nedavno si se vratio sa Erzbergrodea, prenesi nam utiske sa te trke i reci nam kako je tebi počela ova sezona?

Meni je sezona počela jednom trkom u Toskani u Italiji, pa je posle došao Erzbergrodeo. Svi znaju da je to najteža trka na svetu, očekivao sam da ću videti cilj, ali organizator iz godine u godinu pravi sve težu trku i nisam uspeo da stignem do kraja. Ipak, zadovoljan sam ishodom, odlično sam odvozao Prolog i glavnu trku startovao u prvom redu. Najteža tačka je Carl’s Dinner koja odlučuje ko ide dalje, a ko ne. Uspeo sam da odvozim neke deonice ali mi je trebalo malo više vremena nego drugim vozačima… i na kontrolnoj tački 21 sam stao, nestalo je vremena.

Miha Špindler na Xross Challenge / Photo by: Predrag Vučković

Photo by: Predrag Vučković

Šta ti je još u planu od trka ove sezone?

Ove godine od tih većih trka planiram da vozim Roof Of Africa, a od regionalnih dolazim na Xross Challenge, voziću Extreme Enduro Fenix u Bosni i i Enduro Lika u Hrvatskoj. To je to, za sada.

Šta najviše voliš u hard enduru, kakve deonice su ti najizazovnije?

Najviše volim da vozim neke duge uspone koji su brzi – da su teški, ali da može na gas. Znači brzinci, da malo odmoriš. Ako je samo hard i vučeš motor, onda nije zanimljivo. Mora da bude svega po malo.

Miha Špindler na Xross Challenge / Photo by: Mihai Stetcu

Photo by: Mihai Stetcu

Ovo će ti biti četvrto učešće na Xross Challenge, ti već vrlo dobro znaš kako nemilosrdna Tara može da bude. Imaš li neki savet za mlađe vozače ili za one koji su prvi put na trci?

Trka je dobra, organizacija je kako treba, najbitnije je da svaki vozač ume da proceni za koju klasu je najbolje da se prijavi. PRO klasa je uvek teška i nije za slabije vozače. Ali generalno, staza je napravljena adekvatno ima delova koji su teški, ali ima i deonica na kojima možeš da odmoriš. Ako negde ne možeš sam uzbrdo, tu je pomoć.

Xross Challenge 2017 / Photo by Mihai Stetcu

Photo by Mihai Stetcu

Ti si uvek rado viđen takmičar i gost na Xross Challenge trci, šta očekuješ od ovog petog izdanja trke?

Najviše dolazim zbog organizatora i publike jer su to ljudi koje znam i dobri su mi prijatelji i kad smo svi zajedno to mi najviše znači. Na Xross Challenge se osećam kao kod kuće. Daću sve od sebe pa samim tim očekujem dobar plasman, ali ne jurim rezultat, mislim da on dođe sam po sebi i kao što sam rekao, najbitnije je da se ta dva, tri dana družimo i da vozimo.

Xross Challenge 2017 / Photo by Aleksandar Dmitrović

Xross Challenge 2017 podijum / Photo by Aleksandar Dmitrović

Isto važi i za vas, nebitno da li vozite ili ne, dođite da se družimo. Peto izdanje Xross Challenge trke od 15. do 17. juna – vidimo se na Tari.

Možda ti bude zanimljivo i ovo: