MENU

Pet stvari koje možda niste znali o Xross Challenge trci

Foto: Mihai Stetcu

9.2.2018.

Uveliko se pripremamo za peto izdanje Xross Challenge trke, koje će biti održano od 15. do 17. juna na Tari, pa želimo da sa vama podelimo pet zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj trci. Evo kako je Xross Challenge od prvog i jedinog Hard Enduro događaja u našoj zemlji za pet godina postao najveća i najteža trka u Srbiji za koju vlada veliko interesovanje širom Evrope.

1. Oni koji sa nama nisu od početka, verovatno ne znaju da je prva Xross Challenge trka održana  2014. godine na Kopaniku, najvećem planinskom masivu Srbije. Iako se Kopaonik pokazao kao dobar “domaćin”, iduće, 2015. godine trka je preseljena na Taru – divlju planinsku lepoticu čije su se prirodne lepote u kombinaciji sa surovim reljefom pokazale kao idealan dom za jednu Hard Enduro trku.

1. Xross Challenge - Kopaonik / Photo by Ivan Miladinovic

Prva Xross Challenge trka na Kopaoniku / Foto: Ivan Miladinović

2. U početku Xross Challenge je trajao dva dana, međutim Xross Team je uvideo da postoji veliko interesovanje pa je u želji da takmičarima priredi veći izazov i zanimljiviju trku odlučio da događaj postane trodnevni. Tako da će vozače i ove godine čekati tri dana vožnje, tokom kojih će proći oko 200km staza po prelepim i izazovnim predelima Tare.

Start druge Xross Challenge trke / Foto: Predrag Vučković

Start druge Xross Challenge trke / Foto: Predrag Vučković

3. Na prvoj Xross Challenge trci učestvovali su uglavnom vozači iz Srbije i Hrvatske. Prošle godine imali smo takmičare iz 10 evropskih zemalja, a svake godine interesovanje je veće. Do sada su na Xross Challenge trci učestvovali vozači iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Austrije, Nemačke, Češke, Velike Britanije, Novog Zelanda i Katara.

Xross Challenge / Foto: Bogdan Kosanović

Xross Challenge / Foto: Bogdan Kosanović

4. Jedan od najboljih Hard Enduro vozača na svetu, novozelandska zvezda Chris Birch učestvovao je 2016. godine na Xross Challenge trci, a jedan dan pre same trke održao je svoju čuvenu radionicu na kojoj je sa vozačima iz Srbije podelio čisto Enduro znanje. Ako je sudeći po reakcijama, vozači su i te kako imali šta da nauče od ovog iskusnog takmičara. Za slučaj da ste se pitali, Birč je trku završio na drugom mestu.

Škola Endura sa Krisom Birčom / Foto: Predrag Vučković

Škola Endura sa Krisom Birčom / Foto: Predrag Vučković

5. Te 2014. godine Xross Challenge je bio jedini Hard Enduro događaj u našoj zemlji. U prethodne četiri godine uspeli smo da popularizujemo ovaj sport. Sada smo jedna od najvećih i najtežih Hard Enduro trka u Srbiji, ali nismo jedina. U Srbiji se pored naše održava još nekoliko manjih trka.

Xross Challenge 2017 / Photo by Mihai Stetcu

Momenti sa prošlogodišnje Xross Challenge trke / Foto: Mihai Stetcu

Kao što smo već rekli, peti Xross Challenge biće održan od 15. do 17. juna. Ako smatrate da ste dorasli izazovu PRIJAVITE SE OVDE! Pre nego što popunite prijavu preporučujemo da pročitate Pravilnik trke u kome ćete naći sve informacije o startnini, motorima, opremi, GPS-u i generalno organizaciji samog događaja.

Za dnevnu Xross Challenge dozu pratite nas na Facebook stranici ili na Instagramu.