MENU

Miha Špindler: Tehnika je izuzetno bitna u Hard Enduru

en xross miha spindler 01

21.5.2017.

Slovenac Miha Špindler otkriva šta je potrebno da biste bili među najboljim Hard Enduro vozačima u svetu.

On je jedan od najisksusijih i najboljih Hard Enduro vozača koje smo imali priliku da vidimo na Xross Challenge trci. Na motoru je gotovo čitavog života, a nakon desetogodišnje izuzetno uspešne motokros karijere u kojoj je imao zapažene rezultate na evropskim i svetskim šampionatima, fokusirao se na Hard Enduro.

 miha spindler xross 04

Miha vozi u PRO klasi, a svojim rezultatima osigurao je sebi mesto među najboljima na svetu. Vozio je sve veće svetske Hard Enduro trke, među kojima su Red Bull Romaniacs, Sea To Sky i famozni Erzberg rodeo. Miljenik domaće publike je na najvećoj srpskoj hard enduro trci 2015. godine uzeo titulu šampiona, dok je prošle godine trku završio na trećem mestu.

Malo koji vozač se može pohvaliti fantastičnom tehnikom, brzinom i stilom koji ima Miha Špindler. Takmičiti se na tom nivou ipak zahteva određeni životni stil i pravila koja se moraju poštovati, pa smo pitali Mihu da nam kaže šta je potrebno da bi uvek bio spreman na sve izazove koje ovaj sport stavi pred njega.

– Tokom sezone imam trke skoro svakog vikenda, što znači da je radni deo nedelje rezervisan za treninge. Dva do tri puta nedeljno sam u teretani gde radim vežbe za snagu. Ako je vreme lepo onda trčim napolju. Takođe vozim motor. Pošto u kalendaru nema puno Hard Enduro trka, vrlo često vozim motokros ili kros kantri koji su odlični za brzinu i snagu – kaže nam Špindler.

xross miha spindler 02

Vikendom je sve podređeno trkama i vremena za trening nema, ali je i odmor nakon trke izuzetno bitan.

-Kada je trkački vikend onda ne trenirate, nema vremena za trening jer uglavnom putujete, a i same trke su ionako iscrpljujuće. Zbog toga je izuzetno bitno da se nakon trkačkog vikenda dobro odmorite. Na primer ako je nedelja bila trkački dan, ponedeljak provedem u putu odnosno povratku kući, a onda mi je ceo utorak slobodan, pa tek od srede ponovo vežbam. Hard Enduro je malo fleksibilniji i nije toliko zahtevan kao motokros u kome da biste bili najbolji morate trenirati apsolutno svaki dan – objašnjava nam Miha.

Dobra forma koju postigne tokom sezone mora da održava i u zimskom periodu.

-Tokom zime, logično, nemam priliku da često vozim motor. U najboljem slučaju, van sezone mi se desi da sam četiri do pet puta na motoru, zato mnogo više vežbam u teretani. Takođe igram skvoš i još neke sportove iz hobija, a koji mi pomažu da ostanem fit – priča nam Miha.

Ovaj iskusni moto vozač, kaže da su u hard enduru snaga i izdržljivost bitni, ali ipak postoji nešto važnije.

-Tehnika! Ako imaš dobru tehniku, odnosno ako si tehnički dobar vozač trebaće ti mnogo manje snage na motoru. Brz si, siguran si, nema padova, nema povreda. A kad sam već pomenuo padove, da se nadovežem na onaj deo o treninzima, gimnastika na suvim treninzima je takođe važna jer ti je telo pokretljivije i možeš brzo i lako da odreaguješ tokom padova, a samim tim i da se ne povrediš. S druge strane, u ovom sportu ima padova na koje jednostavno ne možeš da utičeš – objašnjava nam Špindler.

miha spindler xross 03

Xross Challenge šampion iz 2015. godine vraća se na Taru po treći put ove godine, pa smo ga pitali po čemu pamti prethodna učešća na najvećoj srpskoj hard endure trci.

– Sa Tare pamtim baš sve. Najviše pamtim dobru organizaciju, organizatori nas uvek lepo dočekaju, a to mi puno znači i to je jedan od razloga zbog kojih rado dolazim na ovakve trke, a volim i da pomognem ako treba. Takođe pamtim i podijume, prvo mesto u 2015. godini i treće mesto prošle godine – kaže Miha.

A šta očekuje ove godine?

– Dolazim da pre svega uživam u vožnji, daću sve od sebe i nadam se dobrim rezultatima, ali i ako ih ne bude nije kraj sveta. Jedva čekam Xross Challenge i druženje sa prijateljima iz Srbije. Jedan od razloga zbog kojih volim ovu trku je to što je markiranje staze odlično i što je staza takva da odgovara i meni, ali i manje iskusnim vozačima – to je fantastično – poručuje Špindler.

Podsećamo vas, najveća Hard Enduro trka u Srbiji vraća se na Taru od 26. do 28. maja. Vidimo se tamo!

Tekst: Marija Joksimović