MENU

Filip Bertl: Kod Hard Endura najviše volim neizvesnost

Philipp Bertl prologue 2016

23.5.2017.

Aktuelni Xross Challenge šampion Filip Bertl kaže da je spreman za još jedan duel sa Tarom – za pobedu!

Austrijski vozač Filip Bertl vraća se na Taru da brani titutlu. Bertl je prošle godine odneo je apsolutnu pobedu na najvećoj Hard Enduro trci u Srbiji na kojoj je bio najbolji na Prologu i najbrži oba dana takmičenja.
U intervjuu koji nam je dao otkrio je da kod Hard Endura najviše voli neizvesnost i to što se poigravama granicama izdržljivosti i vozača i motora.

Ćao Filipe, dugo se nismo videli. Mi se baš radujemo zato što dolaziš u Srbiju ponovo. Kakvi su tvoji utisci povodom povratka na Xross Challenge da braniš titulu od prošle godine?

Ćao, I ja sam veoma srećan zbog povratka na to lepo mesto za endure vožnju, a čuo sam da ste trasirali neke nove staze! Tako da sam uzbuđen da ih vidim i da se na njima borim za pobedu.

serbia philipp bertl

Šta ima novo kod tebe? Kako si zavšrio prošlogodišnju sezonu i kakvi su ti planovi u ovoj 2017 kada je Hard Enduro u pitanju?

Moja prethodna sezona, nakon Xross Challenge trke, je bila dobra, takođe sam osvojio još neke Hard Enduro i Cross Country trke. U 2017. godini plan je da nakon Srbije odem na Verd, Erzberg i Romaniacs.

Negde smo pročitali informaciju da si prošle godine učestvovao na preko 40 trka, jel to istina?

Da, broj je 40, ali govorio sam o 40 trkačkih dana.

Čini nam se da imaš prilično gust raspored i ove godine?

Da, proveo sam četiri nedelje u Španiji na treningu, a trkao sam se u Italiji, Francuskoj, Španiji, Hrvatskoj i Rumuniji od početka sezone. A uslediće još trka širom Evrope, ali volim to.

Nikada nismo uspeli da čujemo tvoju priču. Reci nam nešto o tvojoj strasti prema motorima, čuli smo da si počeo da voziš kada si imao samo pet godina?

Nakon što mi je otac poklonio bicikl imao sam priliku da vozim i mali motor. Tada je rođena moja strast prema motociklizmu. Moj prvi motor je bio mali trial 50cc i vozio sam ga u dvorištu. A 2004. godine sam počeo sa Trial trkama.

xross philipp bertl

Prešao si sa Trial na Hard Enduro. Šta jedan Enduro vozač može da nauči od Trial vozača?

Naročito Hard Enduro vozač može da nauči mnogo toga od Trial vozača. Na primer da u nekim slučajevima ne treba da voziš brzo i treba da stojiš na motoru zato što kad stojiš možeš lakše da kontrolišeš motor.

Šta najviše voliš kod Hard Endura?

To što ne znaš šta te čeka iza sledećeg ugla. Moraš da čitaš linije i da reaguješ brzo. I volim to što se Hard Enduro poigrava sa granicama motora i vozača.

Svi znamo da je za Hard Enduro bitna i fizička i mentalna snaga. Kako ti ostaješ fit i u formi? Pored toga što voziš motor, postoji li još neka vrsta treninga?

Da jer bez drugih treninga nisi baš u mogućnosti da se takmičiš sa najboljim vozačima. Naročito tokom zime imam poseban trening program koji podrazumeva trčanje, vožnju bicikla i vežbe za snagu. Ali i balans je izuzetno bitan.

philipp bertl xross challenge

Kako se motivišeš na trci, ali i van nje?

Nije svaki dan trkački dan, što znači da mi je važno da se vozim i sa drugarima čisto radi zabave, kako bismo uživali u danu. Takođe, kada imam slobodnog vremena družim se sa prijateljima koji ne voze motore.

Bez obzira na to što nisi dugo u ovom sportu uspeo si da postigneš dobre rezultate. Šta smatraš najvećim uspehom u dosadašnjoj karijeri i kakvi su ti dalji planovi?

Moj najveći uspeh je to što sam završio Erzberg Rodeo i Romaniacs u Gold klasi. Ciljevi u budućnosti su mi da poradim na svojim sposobnostima i brzini na motoru i da uživam.

Imaš li neku poruku za fanove u Srbiji?

Imate prelepe predele u Srbiji, iskoristite ih, vozite se dokle god možete.

champion philipp bertl

Jesi li spreman da braniš Xross Challenge titulu?

Da, daću sve od sebe. Hvala.

Photo: Predrag Vučković – Extreme Photographer / Aleksandar Dmitrović / Ivan Miladinović