MENU

Kris Birč sa vozačima podelio čisto enduro znanje!

Chris B

8.6.2016.

Jedan od najboljih hard enduro vozača na svetu, Novozelanđanin Kris Birč održao je danas enduro školu na poligonu offroad centra Nomad na Bubanj potoku, u kojoj je učestvovalo 10 vozača iz Srbije i regiona. Vozači su imali jedinstvenu priliku da uče od jednog od najboljih na svetu i pripreme se za Xross trku koja će se od 10. do 12. juna održati na Tari.

Osim što je jedan od najhrabrijih i najspretnijih enduro vozača, pod čijim točkovima su ostale najveće svetske enduro trke, Kris Birč poznat je i po trenerskim klinikama koje održava širom planete. Prva takva klinika u regionu održana je danas na offroad centru Nomad, a Birč je svoje znanje nesebično podelio sa grupom enduro vozača.

„Nastava“ je bila podeljena na teorijski i praktični deo, pravilno podešavanje motora, pravilne pozicije tela na motora i korišćenje kvačila, gasa i kočnice za maksimalnu kontrolu motora, samo su neke od lekcija kroz koje su prošli. Ako je sudeći prema utiscima vozača, ova škola bila je veoma korisna.

Utisci su odlični. Naučili smo mnogo toga novog, a ispostavilo se da smo puno toga radili pogrešno. Niko od nas nikada nije imao profesionalnu obuku kada je hard enduro u pitanju, pa su Birčovi saveti i više nego korisni. Počeli smo od osnova, odnosno od podešavanja motora. Mi sad pokušavamo da to novo znanje primenimo i da ispravimo greške koje smo prethodno pravili, mada ne verujem da će nam to puno olakšati posao na Tari – kaže Boža Ristić, jedan od učesnika škole.

Birč je potom „učenicima“ na poligonu pokazivao trial tehnike za preskakanje prepreka, kao i tehnike pri brzoj vožnji na teškim terenima, a kao svaki dobar učitelj pažnju je posvetio svakom vozaču.

Ovo je tek prvi dan, ali zadovoljan sam kako je sve proteklo. Momci su odlični i imaju veliku želju da nauče. Poligon je takođe odličan za ovu kliniku, jer je sve na jednom mestu. Međutim, u planini će stvari biti malo drugačije. Znam da im je ovo previše informacija za jedan dan, ali nadam se da su upamtili puno toga i da će to primenjivati koliko već ovog vikenda na Tari – rekao je Birč.

On će sutra na Tari održati još jednu enduro kliniku za vozače dual sport motora. A već od petka kreće treća po redu Xross trka, na kojoj će između ostalih i Birč tesitrati svoju spretnost na surovom terenu Tare.

Video sam Taru samo na slikama na internetu, deluje mi kao prelepa planina. Jedva čekam da vidim kako će izgledati trka – poručio je „učitelj“ koji je osmostruki enduro šampion Novog Zelanda.

Hard enduro školu Krisa Birča organizovali su Xross tim i Red Bull.

Tekst: Marija Joksimović / Xross Team
Photo: Predrag Vučković – Extreme Photographer